La desinformació com a creadora d’opinió pública

24 febrer 2009 at 2:47 am Deixa un comentari

Quins interessos tenen els mitjans de comunicació institucionals per tractar-nos d’aquesta manera? qui hi ha darrera d’aquest periodisme que s’autoanomena científic i objectiu? la realitat ens mostra que la professionalització que proclamen cau en desús quan la censura és aplicada i quan la tergiversació de les argumentacions es manipulen per donar coherència racional a allò que no és raonable. Quan un periodista entra a l’edifici del rectorat de la UB pot reaccionar de diverses maneres: hi ha aquells que et demanen el perquè estàs aquí, que li expliquis amb tranquil·litat, que no cal amb un minut explicar tot el què tenim a dins el nostre cap, que donarà la versió d’aquells que no tenen l’opció de poder realitzar una entrevista d’una hora en hora punta a un dels mitjans de comunicació públics – en teoria de tots i de totes -, que graven les nostres converses per poder escriure literalment allò que hem pronunciat. Els altres, són aquells que no et pregunten, que passen dissimuladament pel rectorat, que no es presenten com a periodistes, que miren els dormitoris, els quadres del Prado, les mobilitzacions que tenim pensades sense demanar els perquès d’aquestes, que es miren a la “minoria” que vivim allí com si fóssim gent estranya, d’un altra planeta, d’una altra cosmovisió; gent a la que no cal demanar els motius de les seves accions perquè no és normal que un grup d’aproximadament 100 persones canviïn la vida que porten per criticar, denunciar i fer reflexionar als del seu voltant: fer repensar una realitat quotidiana que no entenen, que no s’adequa a les necessitats humanes i que ha perdut tot sentit de cohesió i de responsabilitat social.
Algunes de nosaltres ja estem acostumades a l’ofensiva dels mass media contra aquella gent que es qüestiona l’estatus quo i que proposa alternatives a un sistema que cada vegada tendeix més a oblidar l’essència humana, l’existència de l’ésser i del ser. Un estatus quo que només es preocupa d’augmentar els beneficis i privilegis d’uns pocs en detriment de la immensa majoria. El cas dels quadres del Prado n’és un bon exemple: fins al moment, l’estat de degradació de l’edifici històric – sense els seus nous ocupants – no sortia a cap diari, no preocupava als periodistes i cronistes, no tenia ‘morbo’ i, per tant, no era notícia. De cop i volta, els quadres del Prado – que per cert, els experts van dictaminar que no corrien cap perill – són la notícia estrella de la Vanguardia (dos pàgines centrals parlant del tema, quan en canvi enviem un article i mai no el publiquen…). O la tendenciositat d’altres mitjans. Deixant absolutament de banda el rerefons important de la situació: estem tancats i tancades per construir una universitat realment pública i de qualitat.
La nostra decepció envers una professió carregada de pocs professionals ens demostra que actualment els mitjans d’informació públics i privats estan sotmesos a les directrius del mercat. La reflexió no és tan per nosaltres, que pensem que la transparència i la rigorositat han de ser condicions innegociables a l’hora de treballar la informació, sinó per tota aquesta classe intocable que té el poder d’informar – o desinformar -: que pensin l’origen de la seva feina i veuran que han perdut totalment el sentit d’existir.
L’ètica i la responsabilitat estan arreu deslegitimats però són valors cabdals pel bon funcionament de l’organització social. Els principis ètics del periodista han perdut la batalla amb la submissió a interessos d’uns pocs que tenen la capacitat d’influenciar i crear opinió pública. Siguem rigorosos si-us-plau i demaneu el perquè estem donant tot el que tenim per contribuir a canviar un model educatiu que prové del franquisme i demaneu també si valorem els quadres del Prado…molts de nosaltres som de carreres sensibles a l’art: història de l’art, belles arts, antropologia, història…i no ens agrada que ens fiquin en un sac al que no pertanyem. El pròxim cop que vingueu a fer una visita a la casa de tots: pregunteu-nos directament les coses que us interessen i no ho deixeu a la vostra imaginació, que per molt interessant que sigui pel vostre ego, no és gens interessant pel lector que es vol informar.

Atentament, Assemblea Tancada a la central de la UB

Entry filed under: Comunicats/Comunicados, Premsa, Rectorat.

Article de Jordi Llovet CRÒNICA D’AQUEST CAP DE SETMANA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


DENUNCIA CONJUNTA 18M

Podeu fer-nos arribar els vostres atestats mèdics i les dades de contacte a
tancadaalacentral@gmail.com
denuncia18m@gmail.com
Juntes tindrem més força!

ÚLTIMES NOTÍCIES

12/03/09
Manifestació per derogar la LOU, aturem el Pla Bolonya. A les 12h a Pl. Universitat
10/03/09
Presentació Manifest PDI i PAS
26/02/09
Referèndum a la UB. Vota pel SI a la paralització de l'EEES. Participa-hi!
9/02/09
L'assemblea d'expedientats de la UAB organitza activitats els divendres, apunta-t'hi!
9 /02/09
El 21 de Febrer hi ha assemblea d'assemblees d'estudiants universitaris de tota Barcelona, no hi falteu!
8/02/09
Alguns companys de la tancada han estat aquest cap de setmana a la trobada de cooperatives catalanes de productors i consumidors, demà ens explicaran el que han fet.

Visites

  • 49,164 Visites

%d bloggers like this: